Plantejnová mouka - co s ní?
Plantejnovou mouku můžete v kuchyni využít na slano i na sladko.
Hodně saje, takže opatrně s ní :-)
- můžete s ní zahušťovat omáčky
- zkuste udělat nočky do polévky, stačí smíchat s vejci, bylinkami a solí do husté hmoty a lžičkou tvořit malé nočky
- jde použít v trojobalu plantejn - vejce - lahůdkové droždí / mandlová mouka
- uvaříte z ní puding nebo kaši
- do koláče zahustíte tvarohovou náplň místo pudingu
- uvaříte z ní knedlíky ve folii
- a spouta dalšího...
Lívance z plantejnů
Do mísy dáme:
500ml kokosového mléka (plnotučné mléko nebo jiná alternativa)
4 vejce
120g rozpuštěného kokosového nebo jiného oleje
špetka soli
50g vámi oblíbeného sladidla (min. malou lžičku – pomáhá při pečení)
5g soda (= 1 rovná malá lžička)
200-300g plantejnové mouky - přidávejte postupně, hmota bude houstout pomaleji, než jste zvyklí
Postupně vmícháváme jednotlivé suroviny a šleháme mixerem nebo ručně metlou, nakonec přidáme mouku a mícháme / šleháme do hladka.
Těsto má být husté, ale musí téct, jakmile z naběračky padají kusy těsta a neteče hustá, ale přeci jenom souvisle tekutá hmota, dali jste moc mouky a vyřešíte to přidáním mléka nebo vejce. Mouka nasává vlhkost pomalu, dejte méně mouky, promíchejte a nechte 5 minut odstát, potom znovu promíchejte.
Pečeme na sucho na kvalitní nepřilnavé pánvi a zdobíme podle fantazie. Mějte trpělivost při obracení, musíte počkat, až se okraje zatáhnou.
Lahodné jsou proložené banánem, polité medem nebo datlovým nebo javorovým sirupem a na závěr ještě polité rozpuštěným máslem nebo ghí.
Dobrou chuť :-)